בשבוע האחרון הנושא של חסויות לתבניות הגיע לשיא בקהילת הוורדפרס העולמית בכלל ובקהילת מפתחי התבניות בפרט.
מה זה חסויות לתבניות?
כפי שרוב המשתמשים בוורדפרס יודעים, נהוג כי בתחתית תבנית הבלוג (footer) מוצג שם מפתח/מעצב התבנית כולל קישור לאתר שלו. ככל שהתבנית יותר פופולרית יש יותר קישורים לאתר של המפתח. קישורים לאתר הם אחד מהפרמטרים שמנועי החיפוש, כגון גוגל, לוקחים בחשבון בבואם לדרג את האתר. מסיבה זו בעלי אתרים מוכנים לשלם כסף עבור הצבת קישורים אל האתר שלהם.
עם נחבר את כל זה ביחד נקבל שבעלי אתרים, המעוניינים לקדם את דרוג האתר שלהם, מוכנים לשלם למפתחי תבניות בכדי שיציבו קישור בתחתית התבנית ובכך מקווים לזכות במאות או אלפי קישורים לאתרם. הסכומים מגיעים לאלפי דולרים לחודש עבור קישור בודד
האם זה בסדר?
כמו כמעט כל דבר בחיים, התשובה היא כן ולא. הטיעון המרכזי בעד הוא שמפתח התבנית עבד עבור הפיתוח, זו יצירה שלו, ומותר לו להרוויח כסף מעבודתו. חד וחלק. יש שיטענו כי זהו ניצול של המשתמשים בתבניות, לעיתים הטעיה ולעיתים אף הדרוג במנועי חיפוש של המשתמש בתבנית הכוללת חסות עלול להידרדר עקב "הענשה" של המנועים. נושא מקביל הוא קידום תבניות הכוללות חסויות באתרים של קהילת הוורדפרס – בעד או נגד.
מה לגבי הביצה שלנו?
כמעט ואין פיתוח של תבניות בעברית אלא מדובר יותר בעברות של תבניות קיימות מאנגלית. בכוונה לא כתבתי תרגום מכיוון שישנה יותר עבודה מאשר סתם לתרגם את המילים מאנגלית לעברית. יש תבניות עקשניות במיוחד. חנית, שתרגמה את רוב התבניות בבלוגלי, ועוד כמה, יכולה בוודאי להעיד על תבניות עקשניות. חוץ מחנית, עיקר העוסקים (למעשה עוסקות) בתחום עברות התבניות הן שרון ושרית. כלומר הנושא מאד אישי ולא ניתן, וגם אין צורך, לדבר באופן כללי.
לדעתי, על-פי אותו היגיון של תמורה-בעד-עבודה קיימת גם למעברתות הישראליות הזכות לנסות את מזלן בשוק החסויות. כל זאת תחת גילוי נאות ואי קבלת חסות מגורמים מפוקפקים (לא שיש סיכוי שזה יקרה).
חסות מגורמים מפוקפקים? הירשזון?
אלעד – אני שמחה שכתבת על הנושא הזה, כי חשבתי לכתוב עליו בעצמי, אבל זנחתי את הרעיון של לכתוב עליו פוסט, מפאת חוסר עניין לרוב קוראי הבלוג שלי…
א – הפוסט של מאט מאתמול (וגם הביקורת של SmallPotato (WPDesigner) על הנושא, שאני לא מוצאת את הלינק אליה, אבל היא מרתקת), שגרם לי לרוץ ולהירשם לוורדפרס.אורג כדי להצביע נגד כלילת תבניות "ממומנות" במציג התבניות ה"רשמי".
ב – אמנם כבר לא יוצא לי כ"כ לעסוק בתרגומי תבניות, מפאת חוסר זמן, ושנאה לאינטרנט אקספלורר 7 שהופך את העבודה לקשה ומעיקה (וכתוצאה מכך, זנחתי כבר תבניות רבות שנראות נפלא בשועל), אבל אני מקפידה לבחור אך ורק בתבניות שאינן כוללות את נסיונות ה-SEO של גורמים מסחריים. בדיוק כפי שאני לא חושבת על קהל קוראיי כעל מקור הכנסה אפשרי עבורי (ולכן אין אצלי בבלוג אדסנס), כך אין לי עניין לתמוך באותם אתרי פוקר שמפרסמים את עצמם באמצעות בלוגים. ברור שקהל הבלוגרים אולי מחמיץ כך תבניות יפות ומוצלחות במיוחד, אבל אני מעדיפה שהעבודה שלי תישאר נקייה מהשפעות חיצוניות.
ג – בעניין התמורה-בעד-עבודה, אני חושבת שבשלב זה, התמורה המספיקה מבחינתי היא בקרדיט קטן בתחתית התבנית. זה מקדם אותי ואת הבלוג, ומבחינתי, זה מספיק – הרי אני עושה את העבודה הזו בשביל הכיף (הקרציות שמגיעים אליי עם שאלות על וורדפרס הם רק בונוס נוסף ומעיק).
הקישורים שאני חושב ששרון רצתה להכניס:
חלק ראשון
חלק שני
אכן מרתק
בדיוק! 🙂
העניין הוא שהמעברתים בונים על עבודה של מישהו אחר, ואני לא חושב שזה לגיטימי להדביק "חסות" על עברות של עבודה של מישהו אחר בלי רשות מאותו מישהו – הרי היוצר המקורי הפיץ את התבנית לשימוש חופשי בלי לקבל רווחים, וזה לא הוגן שאחרים ירוויחו בזכותו.
לא שאני בעד להכניס חסויות לתבניות.
אבל אל תשכח שהמעברתים עשו גם לא מעט עבודה בעצמם, זה לא רק לשנות מחרוזות ולהחליף צדדים, איכשהו ב-RTL דברים לא עובדים יפה ולא נראים טוב.
דברים מתקלקלים ב-IE וכו'
באותה המידה שהכנסנו קישור שלנו לתבנית למרות שלא אנחנו עיצבנו אותה מותר לנו לארגן מימון לתרגום. סביר להניח אגב שאם היינו עושים זאת היה לנו תמריץ גדול יותר לתרגם יותר תבניות ועל כן כולם היו מרוויחים מהעניין.
בתור מי שבודק את התבניות שחנית מעברתת עבור בלוגלי אני יכול להעיד שמדובר בלא מעט בעיות. התאמה בין דפדפנים היא הצרה הגדולה אבל גם סתם ענייני ימין-שמאל עושים צרות. לאורך הדרך היו לא מעט תבניות שנפסלו תוך כדי עבודה עקב בעייתיות יתר.
מעבר לכך, לפחות לחלק מהתבניות, חנית הוסיפה אפשרויות רבות כגון עריכת צבעים, שינוי תמונת כותרת, תמיכה בויד'גיטים ועוד.
כפי שכבר כתבתי, תמורה-בעד-עבודה זה דבר ראוי גם אם התמורה "היא בקרדיט קטן בתחתית התבנית" (ויש שיטענו שגם זה שווה כסף).
דובי – כדי לסבר את אוזנך, ושתדע שאין לי עניין להבנות מעבודתם הקשה של אחרים (בטח שלא בהקשר של חסויות, ואפילו לא בהקשר של קידום אישי שלי) – אני משתדלת ליצור קשר עם היוצרים של התבניות השונות שאני מתרגמת, כדי לעדכן אותם שהתבנית תורגמה לעברית, וכדי לודא איתם שאין להם בעיה עם זה שאציע להורדה את התבנית אצלי בבלוג, ואוסיף לינק אליי כמתרגמת התבנית (טרם נרשמו התנגדויות בקרב אלה שהחזירו לי מיילים בנדון והפניה שלי היא לדעתי הרבה מעבר למה שתנאי הרשיון מחייבים – הרי אני לא לוקחת קרדיט על העבודה שלהם, אלא רק על העיברות).
רובם (אלה שטורחים להשיב) מחזירים מיילים מתלהבים להפליא על כך שהם שמחים לראות את התבניות שלהם עובדות בכיווניות ימין-שמאל, ועוד בשפה אקזוטית כמו עברית (שרבים מהם לא ראו מימיהם). ויותר חשוב מזה – רוב יוצרי התבניות בד"כ מחזיקים אצלם בעמודי ההורדה רשימת לינקים להורדת התבניות שלהם בשלל שפות.
אני אתייחס לשאלה(ות) מנקודת מבט מעט רחבה יותר, לא רק לתבניות WP.
כשמסתכלים על הרשת הישראלית, די קל לראות שאין יחס זהה בין פופולריות של מערכות ניהול תוכן בקוד פתוח בישראל לבין הפופולריות שאותן מערכות זוכות לה בעולם.
לדעתי אחד מהגורמים העיקריים לפופולריות של מערכת ניהול תוכן בעברית, היא כמות ואיכות העיצובים הקיימים לה. ניתן לראות כי במערכות הגדולות, אלו שקל לעצב עבורן תבניות או להמיר אותן לעברית (כגון WP, phpbb, nuke) זוכות לפופולריות גדולה. המערכות המורכבות יותר מבחינת תבניות (Joomla, Drupal) תקועות והקהילות לא מתפתחות בקצב גידול זהה לזה שבעולם.
בסופו של דבר, מעבר לפונקציונאליות, שימושיות ונוחות – אם אין עיצובים טובים, המשתמשים לא באים.
מערכות ניהול בקוד פתוח ותבניות עיצוב בקוד פתוח הן פעמים רבות חלק מצורת התנהלות עסקית. לדעתי, אין דבר יותר טבעי מאשר להשתמש בשחרור קטעי קוד או עיצוב בקוד פתוח במטרה לקדם מטרה עסקית. שלא תטעו, הסינרגיה הזאת היא מה שמגלגל את כל העסק, זה חלק בלתי נפרד מהעולם הזה ולא ענין של שחיתות או ניצול.
לענין החוקי-מוסרי, אם התבנית משוחררת תחת GPL (ולא תחת CC), אין שום בעיה להסב ולשנות אותה בלי קבלת רשות, להוסיף קישור עצמי בהתאם לתנאים שכותב התבנית הציב.
לגבי מערכות ניהול תוכן בעברית שאינן וורדפרס – לטעמי רצוי, צריך וכדאי שיכנסו ומהר גורמים עסקיים. ברגע שלמערכות האלו תהיה התכנות כלכלית ברורה גם עבור המפתחים והמעצבים, מי שיהנה הוא משתמש הקצה.
המצב עם WP בעברית שונה, המערכת הגיעה (ועברה) אל מיצוי הכח והתפוצה שלה בקרב המשתמשים בארץ. אחד מהגורמים לכך, לדעתי, הוא לא רק הפשטות של המערכת אלא גם הפשטות והקלות היחסית של התאמת העיצובים לעברית.
בקיצור, לשים קישורים, לשים חסויות.
רק למתכנתי אפליקציות בפייסבוק מותר להרוויח כסף על הזמן שהשקיעו ?
עיצוב תבנית ותרגום תבנית לוקחות זמן .. וזמן = כסף . משוואה פשוטה מאוד .