לאן שלא תסתכלו תראו רק כתבות, מדריכים "ושיתופי תוכן" שמהללים את מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט – חלונות 7. למזלי כנראה, מעולם לא עבדתי עם ויסטה ונשארתי עם גרסת XP כך שלא ממש סבלתי בשנים האחרונות מהחיה הזו שנקראת מערכת הפעלה. אבל, כאשר רכשתי מחשב ביתי חדש, החלטתי לא לרכוש עותק של XP אלא להתנסות תחילה בגרסה החדשה של חלונות 7. אני מודה, זו מערכת הפעלה בהחלט טובה ואני מאד מרוצה מגרסת ה- RC שאני מריץ מזה זמן מה. יחד עם זאת ישנם מספר דברים הדורשים שיפור (או פשוט לא מצאתי איך עושים זאת בצורה פשוטה).
1 – רשת ביתית עם חלונות XP
לרוב אני עובד על המחשב הנייד שלי המריץ חלונות XP. עד כה, המחשב הנייד והמחשב השולחני היו מחוברים ברשת ביתית (דרך המודם של הכבלים). לאחר המעבר לחלונות 7 לא הצלחתי לחבר את שני המחשבים. אני יודע שהפיתרון קיים שכן אנשים מדווחים שהצליחו, אבל מיקרוסופט לא השכילה להכין אשף (wizard) מתאים.
2 – אין שדרוג טוב או אין בכלל
ההמלצה היא לא לשדרג אלא לבצע התקנה "נקיה" של מערכת ההפעלה (מ- XP כנראה ואין בכלל אפשרות לשדרג). זה כנראה נכון אבל אנשים רבים רוצים לשמור על כל ההתקנות שלהם ויעדיפו שדרוג פשוט. מדיווחים רבים עולה כי השדרוג לא תמיד עובר בהצלחה ונתקע אחרי זמן רב (דווקא אחרי 62%) או נכנס ללופ של איתחולים.
3 – אין תפריט נפתח לתוכנות (All Programs)
התרגלתי שמעל לכפתור ההתחל (Start) ישנו תפריט נפתח של כל התוכנות המותקנות על המחשב. בחלונות 7 לא מצאתי את האפשרות להפוך את התפריט הכלוא בתוך קופסה קטנה לנפתח. אולי מישהו יודע?
4 – שימוש ב- XP Mode מצריך חומרה מיוחדת
אחד הכלים לתמיכה בתוכנות אשר רצו על מערכת ההפעלה XP ולא רצות טוב בחולונות 7 נקרא XP Mode. מדובר בעיקר בתוכנות צד שלישי ובמיוחד כאלו שפותחו עבור הלקוח (Custom made). אני מניח שעיקר השימוש בכלי יהיה של לקוחות עיסקיים ומוסדיים ואכן נדרשת גרסה חלונות 7 Professional ומעלה עבור הרכיב. הבעיה היא של- XP Mode יש דרישות חומרה הכוללות רכיב וירטואליזציה במעבד. המעבד החדש שלי לדוגמה (Intel E5200) אינו תומך בכלי. מבדיקה בטבלה המפרטת את המעבדים של אינטל התומכים בטכנולוגית הוירטואליזציה עולה כי גם המעבד E7500 של אינטל אינו תומך בכלי. אני מזכיר את הדגם הזה מכיוון שהוא הדגם הראשי במכרז חשכ"ל (מעודכן לספטמבר 2009) אותו רוכשים משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות (ומדובר באלפי אם לא בעשרות אלפי מחשבים). בדיוק אותם גופים שיזדקקו לכלי מסוג זה. לדעתי פתרון מבוסס תוכנה היה עדיף גם במחיר של ביצועים נמוכים יותר.
5 – שורת המשימות – למה לאחד כשיש מקום?
לעיתים שורת המשימות (Taskbar) שלי עמוסה אך לעיתים היא די פנויה. הבעיה שבכל מצב מערכת ההפעלה מאחדת את המופעים של אותה תוכנה. לא חבל? כשיש מקום רצוי להראות הכל ולחסוך בהקשות במעבר בין חלונות. נכון, זו לא בעיה חדשה של חלונות 7 אבל אפשר היה לשפר.
6 – לא רוצה עידכונים אוטומטיים – אני כבר ילד גדול
החלטתי כבר. אני לא רוצה עידכונים אוטומטיים למערכת ההפעלה. אני רוצה לראות באיזה עידכון מדובר ולהחליט לבד. אז תפסיקו כבר להגיד לי שצריך לשנות את הגדרות העידכונים.
7 – לא כל דבר נצמד לסרגל המשימות
סרגל המשימות עבר שדרוג נחמד ואפשר להוסיף ולהצמיד אליו קיצורים לתוכנות ודברים אחרים. מסתבר שלא כל דבר ניתן להצמיד אליו וחבל. כמו תמיד יש טריקים ומעקפים למרות שזה נראה מלוכלך.
שורה תחתונה
כפי שכתבתי בפתיחה אני מרוצה ממערכת ההפעלה החדשה ואשתדל לכתוב בקרוב גם פוסט המתאר את מעלותיה בעיני.
נושא קשור אך מעט בצד הדברים: חלונות 7 כבר מותקנת אצל כ- 4% ממשתמשי חלונות הגולשים בבלוגלי. מוזר שגוגל אנליטיקס מזהים את הגרסה כגרסת NT.
בהחלט יופי של מוצר.
אישית, אני לא חושב שהוא טוב בפער רחוק מוויסטה כפי שכולם אומרים.
וויסטה הרבה יותר טובה ממה שהיא נתפסת בשוק.