בזמן האחרון שמעתי וראיתי מספר התייחסויות לכך שישנם אנשים הטוענים שיש להם "גישה מיוחדת" לשרות ה- whois של איגוד האינטרנט הישראלי ולמרשם השמות הישראלי. אז רק בכדי לעשות סדר בפרטים – באופן כללי קיימות שלוש דרכים לתשאל את מרשם שמות המתחם הישראלי:
- שרות איתור הפרטים באתר האיגוד – חיפוש ידני המצריך הקלדת שם המתחם בטופס. זהו השרות הנגיש ביותר לציבור ועוברות דרכו אלפי שאילתות ביום.
- ממשק המיועד לרשמים המוסמכים על-ידי האיגוד בלבד. פרטים טכניים נמצאים כאן. ייתכן וחלק מהרשמים מאפשרים גישה ממוכנת למערכות שלהם אך הפניה למרשם הישראלי הוא תמיד דרכם ולא ישירות.
- שימוש בפרוטוקול whois אשר ההגדרות שלו מתועדות ב- RFC 3912 ואשר זמין ופתוח לכולם (כמובן שישנם מנגנונים למניעת שימוש לרעה – abuse). היופי של הפרוטוקול הוא בפשטות שלו ואכן ניתן לממש אותו במספר שורות קוד בודדות. הדוגמה הבאה ב- PHP (מתוך anyexample.com בשינויים קלים וחופשי לשימוש) מראה את הפונקציה הבסיסית לתשאול בסיס הנתונים:
<?php function ae_whois($query, $server) { define('AE_WHOIS_TIMEOUT', 15); // connection timeout global $ae_whois_errno, $ae_whois_errstr; // connecting $f = fsockopen($server, 43, $ae_whois_errno, $ae_whois_errstr, AE_WHOIS_TIMEOUT); if (!$f) return false; // connection failed // sending query fwrite($f, $query."\r\n"); // receving response $response = ''; while (!feof($f)) $response .= fgets($f, 1024); // closing connection fclose($f); return $response; } ?>
וכך נראת הקריאה לפונקציה לקבלת מידע אודות שם המתחם blogli.co.il משרת whois.isoc.org.il:
<?php echo ae_whois('blogli.co.il', 'whois.isoc.org.il'); ?>
לא טיפלתי בהצגת התוצאה אבל ניתן לראות מה מחזירה הפונקציה כאן וכן את הקובץ המלא של הקוד.
מזכיר את הגילוי הנאות בדבר חברותי בהנהלת איגוד האינטרנט הישראלי.
או משורת הפקודה (בלינוקס לדוגמא):
whois -h whois.isoc.org.il blogli.co.il
כמובן, זה יישום של אותו פרוטוקול.
מה לגבי רישום פרטי של שמות מתחם? האפשרות הזו בין היתר תעודד את התחרות בין הרשמים על שירותים נלווים לרישום שמות המתחם.
תומר – זה נושא אחר שאני לא לגמרי משוכנע שיש לאפשרו. בוודאי לא לפני שמגיעים להסדרה עצמית או לחקיקה בנוגע לדרך הפעולה במקרים של בקשות לחשיפת פרטים. יש עוד לא מעט שיקולים בנושא.
האם נעשה ניסיון כלשהו להסדיר את נושא הרישומים הפרטיים, או שבעבר הרחוק מישהו החליט שזה מסובך ומאז נמנעה בכלל כל חשיבה בכיוון זה?
האפשרות לרישום פרטי זמינה אצל רשמים בחו"ל עבור סיומות מתחם רבות, לא נראה לי שיהיה מסובך מידי להעתיק את מודל העבודה מול רשמים אלו.
כפי שכתבתי אני עוד לא בטוח בנחיצות אבל עוד נמשיך לדון.
אני משתמש באחת המערכות שלי לביצוע המון שאילתות WHOIS במקביל,
בעבר כתבתי שאני מבצע 50-60 שאילתות
הדבר מתבצע באמצעות שימוש בהמון כתובות IP, ובכל פנייה ל-WHOIS כתובת ה-IP מתחלפת.
אם האיגוד יציע חבילת API מסחרית, עם כמות שאילתות בלתי מוגבלת בתשלום, אני אהיה הלקוח הראשון שיעדף לשלם במקום להתעסק בהחלפת 200 כתובות אייפי בשנה.
אגב, שימו לב שצריך לפתוח את פורט TCP 43 החוצה לכל (ANY),
אחרת הסקריפט לא יכול להתחבר לשרתי ה-WHOIS.
כן, בשורה 9 של הסקריפט למעלה מופיע מספר הפורט. 43 הוא הפורט הסטנדרטי של שרתי ה- whois ולדעתי הוא פתוח לרוב אצל ההוסטרים השונים.