שמות מתחם (דומיינים) בעברית

בעקבות הבחירות לועד איגוד האינטרנט הישראלי שנערכו בחודש שעבר נבחר רימון לוי לכהונה נוספת וכן נבחרו שני חברי ועד חדשים: דר' אלון הסגל ואנוכי. תודה לכל מי שהצביע עבורי!

השבוע התקיימה ישיבת הועד הראשונה בה נכחתי ובה התבשרתי כי ביום ראשון הקרוב יפתח האיגוד לרישום את שמות המתחם בעברית. ההודעה באה לאחר תהליך הכנה ארוך (אולי מדי) ולאחר סיום שלב הרישום המוקדם (sunrise) לבעלי סימנים רשומים. חשוב להדגיש כי מדובר בשמות מתחם תחת הסיומת il., אותה מנהל האיגוד, ולא תחת סיומת עברית (כדוגמת .יל או .ישראל). בכדי לרשום גם סיומות בעברית יש לעבור תהליך הנקרא Fast Track של ICANN הדורש, בין השאר, אישור המדינה. אישור זה טרם ניתן לאיגוד האינטרנט או לכל גורם אחר ולכן לא ידוע מתי הוא יינתן, למי ומה תהיה הסיומת בעברית שתיבחר. איגוד האינטרנט הודיע שאם וכאשר הוא יקבל את ניהול המרשם תחת הסיומת בעברית, כל השמות שירשמו בעברית תחת הסיומת il. יפעלו גם תחת הסיומת בעברית ללא רישום נוסף.

המהלך לרישום שמות מתחם בעברית על-ידי האיגוד לווה בביקורת מכמה כיוונים:

למה צריך את זה? האמת שזה כבר מאחורינו שכן ההחלטה כבר נפלה ומבוצעת אך יש הטוענים שכלל אין צורך בשמות מתחם בעברית. פרופ' קרין נהון העלתה מספר טיעונים ועליהם ניתן להוסיף אחרים כגון זה של עירא העוסק בנושא הונאות אפשריות.

למה בכלל האיגוד? כפי שכבר ציינתי מדובר ברישום שמות מתחם בעברית תחת הסיומת il. ולא הסיומת בעברית אשר דורשת גם אישור של המדינה (כנראה משרד התקשורת). יש הטוענים שלא האיגוד צריך לקבל את המנדט לניהול המרשם החדש (סיומת בעברית) אלא גופים אחרים, אולי בצורת מכרז. עם כל הביקורת שיש לי על איגוד האינטרנט ואותה העלתי מספר פעמים, אני חושב שהאיגוד הוא הגוף המוצלח ביותר לניהול המרשם. כל אותם גופים הטוענים לכתר פועלים כמובן ממניעים עסקיים (שהם כמובן לגיטימיים) אך מבחינתי המבחן החשוב הוא השרות והמחיר שיקבל הלקוח הסופי – ציבור רושמי שמות המתחם והמשתמשים ברשת האינטרנט. כבר כיום פועלים רשמים מוסמכים מטעם האיגוד שאמורים להתחרות בניהם על טיב השרות ועל המחיר לצרכן. על מחירי שמות המתחם הישראליים ארחיב בהמשך הדרך אבל אני מזמין את הקוראים לבדוק לדוגמה את מחירי השוק של שמות מתחם בעברית בסיומת .com ולראות מה מצב התחרות שם. בנוסף, חלק מהכספים משמשים למימון פעולות האיגוד בתחום החברתי שגם על-כך יש ביקורת, אך דעתי היא שיש להמשיך בכך ולמצוא את האיזון הנכון.

למה האיגוד לא מאפשר רישום דרכו? זו אולי השאלה הבוערת ביותר כרגע. על-פי החלטת איגוד האינטרנט, רישום שמות המתחם בעברית תתאפשר רק באמצעות הרשמים המוסמכים ולא יהיה רישום ישיר דרך האיגוד. רוב הרשמים פתחו רישום מקדים בו הם מאפשרים לציבור להיכנס לרשימת המתנה וביום פתיחת הרישום ישגרו הרשמים את רשימת ההמתנה אל מערכת הרישום של האיגוד באופן אוטומטי בכוונה לתפוס ראשונים את השמות המבוקשים. זהו אמור להיות שוק חופשי ותחרותי ולכן כל רשם מציע תנאים ומחירים שונים עבור השרות של הרישום המוקדם. בסקירה מהירה עולה כי המחירים נעים בין כ- 120 ש"ח עבור השרות ועד 350 ש"ח. גם בתנאים ישנם הבדלים: חלק מהרשמים גובים דמי טיפול שלא יוחזרו גם אם שם המתחם לא ירשם וחלקם גובה תשלום רק עבור הצלחה ברישום – פשוט תבדקו. בהקשר הזה חשוב להדגיש שלוש נקודות הנוגעות לאיגוד האינטרנט:

  • איגוד האינטרנט קולט, מטפל ורושם את הבקשות לרישום מאת הרשמים על בסיס "כל הקודם זוכה" (First come first served) וכמובן ללא כל העדפה של רשם אחד על-פני השני. מכאן גם החשיבות והרצון של הרשמים לשגר מהר את הבקשות וכן החשיבות להיות בראש הרשימה.
  • המחיר אותו גובה האיגוד מהרשמים עבור רישום שם מתחם בעברית הוא קבוע לכל הרשמים וזהה למחיר אותו הוא גובה מהם עבור שמות המתחם הרגילים תחת הסיומת il..מסיבות שונות, לא פרסם האיגוד עדיין את המחיר הנגבה מהרשמים אבל כידוע שמות מתחם ישראלים נרשמים במחיר הנע סביב 80 ש"ח לשנה עבור הצרכן הסופי.
  • איגוד האינטרנט גובה תשלום מהרשמים רק עבור שם מתחם שנרשם בפועל.

לאור המצב המתואר עולה הדרישה (ובעוד הרבה מקומות) כי האיגוד יאפשר רישום ישיר בכדי לאפשר שוויון אפשרויות ברישום וגם בכדי שיהיה ניתן לעקוף את תנאי התשלום השונים של הרשמים. לא הייתי שותף לדיונים בנושא אבל למיטב הבנתי האיגוד הגיע למסקנה, כבר בעת פתיחת הרישום דרך הרשמים בשנת 2007, שהרשמים בנויים לתת שרות טוב יותר באופן ישיר ללקוח ולכן עדיף שהרישום יתבצע מולם (היו גם סיבות אחרות). כנראה מטעמים היסטוריים וגם אולי מהחשש שהמהלך לא כל-כך יצליח הוחלט בזמנו להשאיר אפשרות את האפשרות לרישום דרך האיגוד. כעת, לאחר שדי ברור היתרון של שיטת הרשמים, הוחלט כאמור לא לפתוח ברישום ישיר. מעבר לכך, די ברור שרישום ידני יתקשה מאד לגבור על הרישום האוטומטי של הרשמים המסוגלים להעביר כמות פניות רבה תוך שניות.

היו מספר פניות בפורום חברי האיגוד וגם בפורום הפתוח לציבור שלא נענו ובטח היו פניות ישירות בנושא. ייתכן גם שאנשים שפנו לאיגוד לא קבלו תשובה בזמן. לדעתי ראוי בנושאים כאלו לקיים התייעצות עם הציבור, מעין שימוע. בדיעבד אולי היינו יכולים לפתור את הבעיה הספציפית הזו על-ידי מתן אפשרות לרישום ישיר למשך שבוע אחד.

בזמן האחרון האיגוד משתדל לשפר את הקשר עם הציבור. נפתח דף פייסבוק (לי אין) ויש גם טוויטר – isocil@. בכל מקרה, במידה ואתם פונים לאיגוד ולא מקבלים תשובה בזמן סביר אתם מוזמנים לפנות ישירות אלי ל- elad ב- isoc.org.il.

עידכון 23/12/2010 – איגוד האינטרנט שלח מכתב  לרשמים המוסמכים בנושא הקפדה על עיקרון השיוויון והיעדר אפליה ברישום שמות מתחם.

42 תגובות בנושא “שמות מתחם (דומיינים) בעברית

  1. היי אלעד. אתה ראית מה דעתי בנושא בפורום.
    האיגוד היה חייב כמו שכתבת בסוף – ולו לשבוע הראשון – לאפשר רישום ישיר דרכו
    למרות שאין סיבה טובה באמת לא לאפשר לבצע זאת באמצעות האיגוד במחיר היקר גם ככה גם אחר כך למי שממש רוצה .

    תספר לנו כמה גובה האיגוד עבור דומיין מהרשמים?

  2. מה החידוש הגדול? שמות מתחם בעברית זמינים כבר זמן רב בסיומות בינלאומיות וגם הן לא הצליחו במיוחד.
    חידוש היה אם היו מאפשרים סיומות בעברית, אולי זה היה גם מקל את השימוש בכתובות בעברית. כרגע אני לא מבין על מה הרעש.

  3. למרות שמבחינה לוגיסטית הרבה יותר קל לעבוד עם המפיצים, עדיין האיגוד היה צריך לשלוח לרשמים הנחיות נוקשות שאוסרות סיפסור והעלאת מחירים פקטיבית.
    בנוסף לכך שהאיגוד יכול וצריך להתנות את ההסכם עם הרשמים במסחר הוגן ומחירים סבירים, מה שקרה כאן זה סיפסור בזכות הרשמים להגיש אתרים, ואת זה אסור לאיגוד להתיר.

  4. רועי – בשלב זה האיגוד לא מפרסם את המחיר. אני פועל בנושא התמחור ואשתדל לכתוב בקרוב על נושא תמחור שמות המתחם ועל נושא התחרות בתחום.

    חתול – כמו שיש שמות באנגלית עם סיומת ישראלית כך גם יש כלו בעברית. אני מסכים שזה לא משהו כל-כך מיוחד. כפי שכתבתי, סיומת בעברית לא תלויה רק באיגוד.

    drvvv – האיגוד לא מכתיב מחירים לרשמים. אמורה להיות תחרות וניתן לראות שטווח המחירים עבור שרות הרישום המוקדם הוא גדול (מעל 300%). זה לא סיפסור ולא פיקטיבי ותופעה כזו מאד נפוצה בתקופות landrush בעולם. גם אני לא מרוצה מזה. אגב, מחירים גבוהים קיימים בעולם גם במקרים של back-order.

    אחד הכלים שיש לאיגוד בכדי להגביל את המחיר הוא באמצעות מתן אפשרות לרישום ישיר במחיר גבוה כמו בשמות המתחם באנגלית (115 ש"ח לשנה עם מינימום של שנתיים). כאמור, במקרה זה בחר האיגוד לא לפתוח את הרישום הישיר.

  5. התחרות הזו בין הרשמים – מי ישלח את המייל ראשון – נראית לי קצת, איך לומר, אידיוטית.
    למה לא לאסוף את הרשימה מהרשמים מראש (נניח, יום לפני המועד), ולקבוע לגבי התנגשויות בהגרלה, או משהו כזה?

  6. אלעד, ברכות על בחירתך לוועד איגוד האינטרנט. אני משוכנע שתעשה עבודה מצויינת.

    שאלה לא קשורה לנושא הפוסט: בהינתן שבלוגלי שבק חיים, האם לא הגיע הזמן לשנות את שם הבלוג שלך?

  7. שאלת תם:

    איך בכל זאת תדעו שרשם לא שיחק עם השמות ושינה את סדר ההגשה??
    הרי רשם אחד כבר חשב שזה תקין "להזניק בקשות"..אז נכון שהתריעו ובצורה רשמית אף אחד לא ישנה, אבל איך תדע האם הם עשו כפי שהתבקש?!

    למה לא לקבל כמו שנאמר את הרשימות לפני פתיחת הרישום בפועל כולל שעת הרישום ועל ידי מי, ואימות הרשימות ההם מול סדר הבקשות שיתקבלו מהם ברישום עצמו(כולל כמובן אלו שלא יתקבלו).
    ז"א לשמור גם את הבקשות שלא מתקבלות, וכך אם למישהו תהיה טענה, ניתן יהיה לבדוק את סדר הבקשות שאותו רשם שלח.

    האם הרישום עצמו באיגוד יתועד בוידאו?

    למרות כל ההסברים צריך שתהיה בקרה נוספת כשנותנים לחתול לשמור על השמנת.

  8. יקי – תודה. מה, שם של בלוג זה תחתונים?

    אבי – ואם האיגוד יקבל רשימות איך ידע שהן לפי הסדר המקורי, אין לזה סוף. על-פי הסכם ההסמכה של הרשמים (נמצא כאן) הרשמים אמורים לשמור את התכתובות שלהם כך שניתן גם בעתיד לבצע בדיקות (ואז תשאל השאלה אולי גם התכתובות הונדסו). במידה ויש למישהו מידע על התנהלות לא תקינה של גורם כל שהוא הוא מוזמן להעבירו לאיגוד.

  9. אלעד- יש תשובה לשאלתך. אפשר לדעת אם הרשימות התקבלו לפי הסדר המקורי.

    לכן אם אתם תשמרו את הסדר שבו יתקבלו הרשימות אצלכם באיגוד -ניתן יהיה לאמת את זה.
    הכוונה לא לשמות שירשמו אצלכם בפועל, אלא לשמות שהוגשו על ידי הרשמים שהרי ייתכן ומישהו הקדים אותם. לכן נדררש לשמור גם את אלו שלא התקבלו.

    • אתה צודק מאוד אבי – כל אופן הרישום נראה לי תמוה ביותר – לא ייתכן שכל הדומיינים שביקשתי – נרשמו קודם ע"י אינטרספייס – כאילו שנתנו לאינטרספייס עדיפות……

  10. פינגבאק: דומיינים בעברית – לא מומלץ | אלעד בבלוגלי

  11. פינגבאק: בלוגיק – נבחרי השבוע מהבלוגספירה הישראלית [24-12-10] | Newsgeek

  12. פינגבאק: רפורמת הדומיינים בעברית | תומר כהן

  13. אלעד שלום – אני אשחמ אם תגיב לשאלות שלי בפורום האיגוד או כאן –
    1) מה הייתה הלוגיקה של קבלת הבקשות מהרשמים – נראה לי שכל מי שרשם דרך אינטרספייס נהנה תחילה ……
    נראה לי כך מאחר שכל הדומיינים שרשמתי דרך ליידיאנאס נדחו מאחר שהן נרשמו תחילה דרך אינטרספייס.
    האם האיגוד הדפוק קיבל מכל רשם את כל הרשימה שלו ורק אז פנה להתייחס לרשם שבא אחריו – או שהבקשות שוגרו אחת אחת.
    התשובה חשובה בכדי להבין את המנהלה.

    2) יחד עם זאת – קיבלתי גם דחיה של דומיין שרשמתי , שנרשם אצל אותו הרשם!!!
    לדעתי יש כאן משהו מסריח מאחר שלייבדיאנאס לא נתנו לרשום דומיין שכבר נרשם אצלם כתפוס. אז אני לא מבין איך זה שמישהו לקח את הדומיין דרך אותה החברה.
    אני אשמח לשוחח על זה עם מישהו ולבשדוק את זה לעומק

    • אני אענה כאן שכן חלק מהפורום סגור ללא חברים:

      1 – פשוט מאד. כל רשם שיגר את הבקשות אחת אחת והאיגוד קלט אותן בדיוק לפי סדר הגעתן. אין כל עדיפות בקליטת הפניות מהרשמים. כל רשם היה יכול להיערך כרצונו לצורך שיגור הפניות אך מבחינת האיגוד כולם שווים.

      2 – בנושא הזה אני חושב שכדאי שתפנה לרשם. מה הוא אומר לך?

  14. רועי- ביחס ל-2 אתה טועה.
    לייבדנס כן נתנו לרשום שמות שכבר היו אצלם תפוסים.
    הם נתנו זאת גם ברישום של בולק וגם ברישום של שם אחד-אחד.
    אחת הבעיות היו שברישום של בולק לא קבלת התראה במידה ושמות נרשמו כבר על ידי מישהו.
    ברישום של שם אחד-אחד כן ניתנה התראה. התהליך והמידע הניתן צריך היה להיות אותו הדבר ב- 2 המקרים ,אבל זה לא היה כך בפועל.
    בכל אופן, זה אחת הבעיות הכי קטנות ביחס לחברה הזאת.

  15. לרועי- תן דוגמא בבקשה… הרי דוגמאות לא חסרות(??)
    למיטב ידיעתי אסור לרשם לרשום שם דומיין שלא קשור לתחום עיסוקו בפרי רישום שהוא אחראי עליו, ועל אחת כמה וכמה שלא לפני ע"י חסימת הדומין לרישום באותו פרי רישום.

    • 1) האם ללייבדיאנאס יש לוג אמין שמציג את תאריך תאריך קליטת הבקשה של
      פרחים.co.il
      לפני שאני רשמתי אותו אצלם

      במקרה או שלא במקרה בעל הדומיין הוא מבעלי החברה או היה אחד מהם – לכן אני מוצא שהעניין הזה קריטי למבחן האמינות של כל המערכת הזו

  16. אלעד- בעזרתך אני מקוה שנתקן את מה שנדרש:
    בני טען בע"פ שלרשם אסור לשמור לעצמו שמות (בפרי רישום של החברה שלהם) שלא קשורים לתחום עיסוקו.
    אני אשמח אם תוכל לתת לנו פה תשובה רשמית של האיגוד לשאלות הבאות:
    1. איפה בחוזה כתוב שלרשם אסור לשמור שמות שלא קשורים לתחום עיסוקו ברישום או בפרי רישום?
    2. האם זה כולל גם את עובדי החברה??
    3. האם מותר לרשם לשמור שמות לפני הפרי רישום, ז"א לא שהרשם ברגע הרישום הלך ושמר לעצמו את השם "עגבניות" לדוגמא, אלא עוד לפני הפרי רישום אי אפשר היה לרשום את השם "עגבניות" כי הוא כבר שם אותו בצד עבורו.

    לידעתך מגיע לליבדנס לחטוף בגדול כי הם הוציאו אמייל לכולם על פתיחת הרישום אחרי שכבר ניתן היה לרשום שמות. ז"א שכל מי שמקורב לצלחת בחברת לייבדנס ישבו בנחת ורשמו דומיינים והציבור בכלל לא ידע שזה זמין.
    מה קרה לעקרון "כל הקודם זוכה"?? לשוויון ולתחרות הוגנת ותום לב???
    דרך אגב, זה לא קונספירציה. זה בדוק!

    נראה לי שאסור לרשם ולעובדיו לעשות זאת, בין בפרי רישום עצמו ובין לפני הפרי רישום

    יחד עם זאת, אבקש תשובה ברורה בנושא.

    רועי- לידעתך , זה לא השם היחיד שאותו בן אדם לקח. הוא לקח די הרבה שמות! המשמעות היא שרשם ניכס לעצמו שמות שלא קשורים לתחום עסיקו בפרי רישום שהוא עצמו ערך.
    לא יאומן!!
    נותנים לחתול לשמור על השמנת והוא גם אוכל אותו!

    נקודה נוספת: גם אם הרישום של הקובי הזה מתבטל, זה עדיין לא אומר שאתה תקבל את השם. צריך לראות כמה רשמו את השם פרחים היות וניתן היה ליותר מאדם אחד לרשום זאת.
    האיגוד יצטרך לדרוש מלייבדנס להעביר את השם לאדם הראשון שרשם את זה אחרי שאותו בעל חברה רשם אותו.

      • גם אני לא משפטן אבל אני יודע לקרוא חוק וחוזה ולפעול בהתאם
        אני גם מניח שכל המטרה של סעיף זה הייתה בדיוק לטפל במקרים מעין אלה

        סעיף ב –
        "…הרשם מי מטעמו או מי שקשור עימו יימנעו מרישום שמות מתחם במטרה להציעם לשימוש או אחזקת צדדים שלישיים, ויימנעו מכל רישום לאחזקתם של שמות שאינם דרושים להם לשימושם שלהם."

        להבנתי – זוהי עברה על תנאי הרישום. גם אם הוא רשם אותם לפני כולם – הוא צריך לוותר על כל הדומיינים שרשם ומישהו אחר מן השורה ביקש אותם לעצמו.

        אבי –
        איזה עוד דומיינים מצאת שקובי שחר רשם על שמו (בשעה שאסור לו לפי החוזה) ?
        …זה מידע שגם איגוד האינטרנט צריך ויכול לבדוק בעצמו – ולטפל בהתאם

        • במקום אחר כתוב שמותר להם לקחת אבל בתנאי שזה קשור לתחום העיסוק שלהם.

          האמת היא שאתה לא רוצה לדעת מה השמות..
          יהלומים, פיצה,פרחים
          חדשות,מחשבים, – אלו סתם שמות שאף אחד הרי לא רוצה…

          ואל תשכח שמנכ"ל ומייסד אינטרניק לקח ביטוח

          אני ממליץ שתעשו צילומי מסך.
          יש עוד, אבל מישהו צריך לחפור.
          הרבה שמים החביאו תחת חברות או או לקחו מאחרים את השמות בפרי רישום בלי בושה.

          -איך אני יוצר איתך קשר?

          • לאיגוד יש את הכל- נכון אלעד ?
            ז"א אפשר לכתוב איפשהו בבסיס הנתונים kobi shachar ולקבל את כל הדומיינים שנרשמו על שמו….

            למשל איציק נוסצקי מאינטרספייס רשם את נדלן.co.il
            ומי יודע מה עוד.

            זו לא עבודה לביצוע מבחוץ – הרי עכשיו גם האיגוד חוסם את המחשב האישי אם אתה מריץ "יותר מדי" בדיקות (מה זו השטות הזו)

            royogev@gmail.com

          • כל המידע קיים.
            אתה יכול להמשיך לבדוק בקישור שהוא נותן לך. זה מנגנון הגנה נגד מכונות.

  17. לא חבר. אחד שאכל אותה ג"כ.
    קיבלתי תשובות מבישות מהאיגוד עצמו.
    אני מאוד מאוכזב. ציפיתי להרבה יותר.
    עכשיו הכדור שלג הזה יתגלגל ובסוף יהיה שינוי.

  18. ועכשיו נצחק ….

    כל זה קורה כאשר נושא הרישום מבוצע ומאושר י ד נ י ת באיגוד – שלטענתו ככה יש בקרה כלשהי

  19. בושה וחרפה.
    לכל ילדי הפרחים- אותו קובי שחר רשם חוץ גם את כסף ו-דרושים, אגב, אם אתם רוצים ליצור איתו קשר, התקשרו ל 03-9700600. ספוילר: הטלפון יצלצל ואז יענה לכם המענה הקולי של livedns

    ועל כך יאמר האדון "ותודה לכל הנרשמים בהרשמה המוקדמת שנתנו לי את הרעיונות ודש חם לאיגוד האינטרנט הישראלי, לא הייתי עושה את זה בלעדיכם"

  20. חברים יקרים,

    כבר פנינו לאיגוד האינטרנט מייד לאחר הרישומים גילינו את העניין הזה!!
    להלן תגובתם בשאלה מספר 3- כל הדומיינים שרשמו הרשמים יבוטלו!!
    http://www.isoc.org.il/domain_heb/idn/idn_faq.html

    בנוסף אנו מגייסים אנשים אשר הדומיינים שלהם נרכשו ע"י הרשמים לתביעה ייצוגית!

    במידה וניסיתם לרשום דומיינים אנא שלחו לנו את פרטיכם, הדומיינים שניסיתם לרכוש, ושמרו את המיילים על ביטול הבקשה!!!

    domainsfreedom@gmail.com

  21. פינגבאק: רישום שמות מתחם (דומיינים) בעברית – עידכון 1 | אלעד בבלוגלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *